Contul unui contribuabil mediu la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat va crește cu aproximativ 80 de lei, lunar, din 1 ianuarie 2024, când a fost introdusă creșterea contribuției de la 3,75% la 4,75% din baza de impozitare, potrivit estimărilor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Banii vor fi gestionați de cele șapte fonduri de Pilon II, care au avut anul trecut un randament – record în cei peste 15 ani de existență, mult peste nivelul ratei inflației.
Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii, Pilonul II, au înregistrat în 2023 un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului și cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor APAPR.
Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie 2022 a fost 6,7%.
La Pilonul II de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării, dintre care jumătate, peste 4 milioane, contribuie regulat, lună de lună. Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare.
Activele nete administrate de Pilonul II au ajuns la 126,7 miliarde de lei (25,5 miliarde de euro), o valoare-record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.
Potrivit APAPR, pe întreaga durată de funcționare (2008-2023), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82%, semnificativ peste inflație medie anuală de 4,35%. În termeni monetari, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total, net de toate comisioanele percepute, de 36,9 miliarde de lei (7,4 miliarde de euro), în plus față de contribuțiile primite în administrare, exclusiv în beneficiul contributorilor.
„Randamentul anului 2023 confirmă o dată în plus formula câștigătoare pe termen mediu și lung pe care o oferă fondurile de pensii private. Chiar dacă pe termen scurt pot să apară și evoluții negative, cum a fost cazul anului 2022, revenirea ulterioară a piețelor face ca tendința pozitivă pe termen lung să se păstreze. Este o invitație la calm și încredere în momentele în care piețele nu oferă, temporar, randamentele scontate”, a precizat Radu Crăciun, președintele APAPR.
Fondurile de pensii Pilon II sunt cei mai mari investitori instituționali la Bursa de Valori București (BVB). Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere. Anul trecut, valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflației și dobânzilor, iar indicii BVB au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%.
Conform celui mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), autoritate de reglementare a acestei piețe, la finalul lunii iunie 2023, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Plasamentele fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 63,3% la 30 iunie 2023, în ușoară creștere față de nivelul de 62,3% înregistrat la 31 decembrie 2022. Totodată, investițiile în acțiuni au reprezentat 20,58% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II. De asemenea, ponderi importante erau investite și în obligațiuni corporative (5,79%) și depozite bancare și conturi curente (6,56%), conform raportului pe primele șase luni al ASF.
Pe lângă rezultatele foarte bune ale Pilonului II, anul 2024 începe și cu alte vești bune pentru cei 8,1 milioane de români înscriși la fondurile de pensii private obligatorii
Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția virată la Pilonul II crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor României față de Uniunea Europeană prin PNRR. Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale (25%).
„Astfel, față de o contribuție medie lunară de circa 270 de lei în 2023, nivelul contribuției medii lunare pentru 2024 este probabil să depășească 350 de lei”, potrivit estimărilor APAPR.
Astfel, odată cu creșterea de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS care este virată în conturile a peste 8,1 milioane de români, la Pilonul II de pensii vor ajunge în 2024 peste 17,2 miliarde de lei, față de suma estimată de 12,6 miliarde de lei, conform documentelor guvernamentale.
Creșterea sumelor va fi de aproximativ 36% mai mult în 2024, față de 2023, de la 1,05 la 1,43 miliarde pe lună, adică peste 380 de 380 de milioane de lei care vor putea fin investiți pe bursă, în principal în titluri de stat.
În plus, potrivit APAPR, în același timp, regimul fiscal aplicat plăților făcute de fondurile de pensii private către beneficiari (participanți și moștenitori) s-a îmbunătățit începând cu 1 ianuarie 2024. Dacă până la finele lui 2023 baza de impozitare era întreaga sumă plătită de fondurile de pensii private către beneficiari, de la 1 ianuarie 2024 baza de impozitare se reduce doar la câștigul obținut prin investire de fondurile de pensii.